Updates, Live

Wednesday, May 31, 2006

More Magritte

Rene Magritte, La Condition humaine, Washington DC National Gallery
Tabloul este la Galeria Nationala de Arta din Washington si cred ca spune foarte mult despre ce ii aseamana si ce ii deosebeste pe Rene Magritte si Rob Gonsalves.

In fata ferestrei este asezat un sevalet, pe care se afla un tablou, care infatiseaza niscaiva natura - iar draperiile au rostul lor, sa sublinieze ca acolo se afla o pictura.

Insa este o pictura care isi cere dreptul ei la viata, natura evadeaza pe fereastra afara, iar pervazul are si el rostul lui, sa sublinieze ca natura este adevarata.

Titlul sporeste enigma, "La condition humaine". Pentru ca totul este o enigma aici. Care este in fond diferenta dintre viata si poveste, pare sa ne sugereze Magritte?

Viata cu povesti. Un bun prieten al meu, Marius Dobrin, are un blog, Viata cu povesti se numeste - l-a cam lasat de izbeliste de la o vreme, ocupat fiind cu alte proiecte, dar poate se va intoarce sa ne spuna cum aluneca povestea in viata si cum viata aluneca in poveste.

Viata cu povesti. Viata alunecand in poveste, povestea alunecand in viata. Rene Magritte le trateaza pe amandoua cu un pic de detasare, cu o iota de scepticism, cu oarece ironie, poate cu oleaca de cinism, dar numai oleaca. Este viata o poveste, sau povestea a devenit viata? Magritte ne pune doar intrebarea, poate ca nu cunoaste raspunsul, sau poate ca il stie si crede ca e mai bine sa nu ni-l spuna. De ce? Poate ca e un raspuns trist, cine stie?

Poate raspunsul nici nu exista, poate ca viata e doar o poveste. 'What does that mean'? It does not mean anything, because mystery means nothing either, it is unknowable, a spus odata Magritte

Sau poate ca socoate el ca e mai bine pentru noi sa il gasim singuri. Poate ca nu e un singur raspuns. Poate ca fiecare din noi are raspunsul lui.

Poate ca asta si este Conditia umana, fiecare din noi cautam si gasim alt raspuns.

Rob Gonsalves, ca si Chris Van Allsburg, ei cred insa ca raspunsul il putem afla doar daca incercam sa ne jucam alaturi de copiii nostri - si atunci povestile devin neaparat adevarate.




(René Magritte)

Labels:

1 Comments:

  • http://www.telegraph.co.uk/culture/culturepicturegalleries/9155202/The-invisible-man-Liu-Bolins-latest-camouflage-artwork-Hiding-in-New-York.html

    By Blogger A, at 4:02 PM  

Post a Comment

<< Home