Updates, Live

Sunday, June 25, 2006

Edelina Stoian - Florian

Caffe Florian Stai in loja si urmaresti spectacolul: un tinar cinta la chitara, lipit de el picoteste un catel cu basmaluta rosie la git, doi arlechini mimeaza o veche farsa populara, o batrina in valuri negre ghiceste in cafea, alaturi face tumbe un pitic bondoc in salvari din catifea visinie, o tinara curtezana isi face vint cu un evantai din pene de strut, i se vad doar ochii aruncind priviri cochete spre vecinul ei cu barba ca de tilhar, o flasneta cinta 'O, sole mio!' facind concurenta gondolierilor in tricouri cu dungi albe/rosii si palarii de paie, un turist da disperat din miini incercind sa alunge porumbeii care i s-au catarat - ciorchine pe umeri, scena este imortalizata de nelipsitul aparat de fotografiat cu burduf: 'Zimbiti,va rog!', apare si Regina - maiestuoasa, planturoasa, bluza de matase alba, stravezie, fusta neagra, lunga, cu volane, coronita de flori pe cap, de git are agatata o tavita cu ilustrate: Venetia in zori, in amurg, vara, iarna, pe soare si pe ploaie ...

Scena spectacolului este Piata San Marco, loja este locul unde, in 1721, Carlo Goldoni, copil inca, intra pentru prima oara, iar Casanova venea in cautare de companie feminina pentru ca, pe vremea aceea, era singura cafenea din Venetia unde erau admise si femeile. Plasata sub arcadele Procuratie Nuove, in piata San Marco, a devenit unul din simbolurile orasului lagunelor. Inaugurata la 29 decembrie 1720 de Floriano Francesconi, sub numele de Venezia Trionfante a devenit in scurt timp cea mai faimoasa cafenea venetiana, cafeneaua FLORIAN. Ilustra clientela degusta cafele si vinuri alese aduse din Orient, Malaezia, Cipru sau Grecia, despartita doar prin geamurile fumurii ale cafenelei de istoria care se petrecea la numai citiva pasi distanta: inflorirea Serenissimei Republici Venetia urmata de prabusirea sa, comploturile celor care puneau la cale inlaturarea guvernarii franceze si apoi a celei austriece sau revolutia din 1848 pe timpul careia ranitii erau tratati chiar in incaperile cafenelei in care se inghesuiau nobili venetieni, ambasadori, negustori, aventurieri, artisti,dar si oameni de rind, din popor. FLORIAN era locul unde venetienii si strainii in trecere prin oras se adunau pentru a vorbi despre tot si toate: de la politica pina la birfe locale si ultimele noutati din lumea modei.

Nu e de mirare ca publicistul Gaspare Gozzi a decis ca FLORIAN sa fie locul unde putea fi citit ziarul sau, Gazzetta Veneta, una din primele publicatii din Italia. Printre cititori se numarau personalitati ca Parini, Nicolo Tommaseo si Daniele Manin care, intre o cafea si o felie de tort si-au proclamat ideile de libertate si independenta, sau Lordul Byron, Dickens, Goethe, Gabriele D'Annunzio, Rousseau, Rubinstein, Stravinsky si Modigliani, pentru a-i numi doar pe citiva dintre clientii nelipsiti la FLORIAN. Acolo, la mesele cafenelei s-a nascut ideea organizarii in onoarea Regelui Umberto si a Reginei Margherita a unei expozitii bienale de arta, actuala Bienala de la Venetia, urmasa primei Expozitii Internationale de Arta din1895.

Cafeneaua FLORIAN a ramas deschisa si in timp de razboi, continuind sa ofere refugiu celor care doreau sa-si intilneasca prietenii, sa afle stiri de pe front, sa-si uite pentru o ora-doua teama, grijile, nesiguranta. De aproape 300 de ani FLORIAN pastreaza cu incapatinare vechile traditii tinind, insa, pasul cu tot ce e nou in cultura si arta, cu viata cotidiana a Venetiei. In perioada aprilie-octombrie,in fiecare an, FLORIAN ofera zilnic tot ce e mai bun in muzica: dela partituri simfonice clasice pina la arii din opere si operete, muzica-pop sau jazz. Si in orice zi a anului, daca faceti un popas la faimoasa cafenea venetiana, sa nu va mirati ca stati alaturi, la masa, cu staruri de cinema, pictori sau scriitori faimosi, magnati ai presei, oameni politici sau ... un gondolier in pauza de prinz caruia porumbeii din San Marco ii ciugulesc firimiturile aduse de o pala de vint pe palaria de paie.

Edelina Stoian

(Edelina Stoian)

Labels:

0 Comments:

Post a Comment

<< Home