Updates, Live

Monday, June 26, 2006

Edelina Stoian: Rajastan

Bishnoi Woman in Luni Region

Infasurate in Sari de culoare rosie si portocalie, cu broderii complicate, un capat al tesaturii fine incingindu-le mijlocul, celalalt aruncat peste umar, doua femei, purtind ulcioare de lut in crestetul capului, s-au oprit in forfota unui bazar aglomerat pentru a schimba citeva vorbe. Alaturi, in fata unei dughene, s-au strins citiva barbati cu turbane de culoare rosu aprins si galben.

Scena surprinsa de aparatul de fotografiat poate fi vazuta la o expozitie din München cu fotografii ale Aureliei Leicand, expozitie intitulata Asa am vazut eu India.

Culorile aprinse atrag privirea vizitatorului chiar de la intrarea in expozitie, in deplin contrast cu monotonia peisajului de pustiu. Ne aflam in partea de nord-vest a Indiei, in Rajastan, Tara Rajahilor, domnitorii Indiei antice si feudale. Arhitectura religioasa este prezenta aproape in toate fotografiile cu temple apartinind celor doua religii ale Rajastanului: hinduismul cu sistemul de casta si jainismul care predica inviolabilitatea tuturor fiintelor. Exista, insa, si o altfel de arhitectura, dupa cum explica Aurelia Leicand:

Mergi pe strazi neasfaltate si deodata iti iese in cale un palat, parca tisnit din pamint. Uneori, cind in apropiere se afla un lac, ai senzatia ca iti apare Fata Morgana. Deosebit de interesante si orginale sint casele cu fatadele pictate. Locuitorii lor sint urmasii negutatorilor imbogatiti de-a lungul secolelor pe rutele caravanelor, intre Extremul Orient si tarile din bazinul mediteranean. Cum, insa, celor de azi nu le merge atit de bine ca stramosilor lor, multe astfel de case, restaurate, sint puse la dispozitia turistilor ca sursa suplimentara de venit.

Citeva fotografii prezinta capitala Rajastanului, Jaipur, Orasul Trandafiriu, construit in secolul 18 dupa modelul unei vechi table de sah hinduse. Pe strada principala, strabatuta atunci de un maiestuos apeduct si incadrata de fintini arteziene, circula acum in arsita si praf motorete si ricse, pe trotuare se inghesuie oameni, vaci, ciini, capre. Pe balconul unei case a iesit la plimbare... o vacă. Nu e clar cum a ajuns si ce cauta acolo - intrebari pe care trecatorii nu par sa si le puna... pe fetele zimbitoare ale celor care isi indreapta privirile spre balconul cu vaca nu se citeste mirarea sau surpriza. Dupa alte citeva fotografii cu scene de pe strazile Orasului Trandafiriu ajungem la o nunta. Aurelia Leicand isi aminteste:

Intr-o gradina uriasa se aud muzica si palavrageala, se comenteaza de zor despre mire si mireasa. Cei doi stau alaturi pe un podium ridicat in mijlocul nuntasilor: femeile in superbe Sari, separate de barbatii strinsi in grupuri multicolore. Mireasa poarta o vaporoasa rochie rosie (culoarea fericirii si a norocului), mirele cu turban de aceeasi culoare. In Rajastan casatoriile sint decise de familii, tinerii casatoriti se intilnesc prima oara in ziua nuntii pentru ca, spune intelepciunea locala, dragostea vine dupa casatorie.

Parasim nunta, ajungem la fotografia urmatoare, un peisaj albastru, vazut de sus, de pe colina. In vale - puzderie de case. Sint casele albastre ale brahmanilor. Dupa cum imi spune Aurelia Leicand,
localnicii sint convinsi de puterea albastrului de a tine la distanta siciitoarele insecte.

Rajastan, Tara Rajahilor, tara a contrastelor. O mama isi spala copilul in plina strada, un batrin care arata ca un personaj biblic isi asteapta clientii in fata unei dughene de fiare vechi, un taxi transporta elevii la scoala - e o bicicleta pe care s-au catarat ca intr-un complicat exercitiu de echilibristica vreo sapte copii cu traistutele-ghiozdan in spinare... si peste tot, vacile molcome, indiferente la agitatia din jur. Nu departe, pe o mica insula, se afla unul din cele mai luxoase hoteluri din lume, The Lake Palace, unde o ceasca de cafea costa la fel de luxoasa suma de 100 de Euro! Pret pe care, bineinteles, nici unul din localnici nu si l-ar putea permite, ceea ce, insa, nu are darul sa le strice buna dispozitie. In toate fotografiile te privesc oameni zimbitori, prietenosi, copii salutind incintati obiectivul aparatului de fotografiat in dogoarea soarelui care se joaca de-a v-ati ascunselea cu nori rosiatici... culoarea fericirii si a norocului.

Expozitia e foarte interesanta. Mi-au placut si titlurile fotografiilor, alese cu mult umor. Sint prinse momente semnificative pentru viata in regiunea respectiva, nu numai elemente ilustrative de carte postala cu palate, cladiri etc., ci si aspecte din viata oamenilor, cu obiceiurile lor.

... imi spune o vizitatoare a expoziţiei...

[nascuta in Romania, Aurelia Leicand a studiat la Bucuresti anglistica, italiana si istoria artei si traieste la München din 1964. In ultimii ani si-a descoperit un nou acasa, un acasa fotografic in sud-estul Asiei, Tailanda, Vietnam, Laos, Cambodgia, dar mai ales in India].


Edelina Stoian

(Edelina Stoian)

Labels:

0 Comments:

Post a Comment

<< Home