Updates, Live

Monday, September 18, 2006

Silviu Brucan

Pro TV: Silviu Brucan, Mihai Codreanu - Profetii despre trecut

Se pot spune foarte multe despre Silviu Brucan. A activat prin anii 40 si 50 in presa comunista din Romania si a facut acolo cam ce faceau toti activistii comunisti ai vremii. Nu a negat niciodata. Nici nu a parut sa regrete.

Anii petrecuti la Washington si apoi New York i-au deschis alte perspective. Era ambasadorul unui stat comunist - deci tot activist al Partidului Comunist - dar a inteles tot mai bine adevaratele mecanisme ale lumii contemporane.

Anii au trecut - ca multi alti activisti superiori de partid de pe vremea lui Dej avea sa fie indepartat de catre Ceausescu de pe scena politica majora. A avut curajul si inteligenta sa faca dizidenta din ce in ce mai activa. Cati ar fi avut curajul sa ia public apararea muncitorilor de la Brasov? Apoi Scrisoarea celor Sase. Desigur, avea relatii si la Moscova, si la Washington. Insa a avut curajul sa le foloseasca. Desigur, a existat motivatia de fost activist indepartat de la putere. Si vom discuta mereu in contradictoriu daca la 22 decembrie grupul din care facea parte Brucan nu a incercat de fapt sa salveze ce se mai putea salva din comunism, daca Brucan si ceilalti nu erau de fapt oamenii Moscovei, infaptuind o lovitura de palat perestroikista impotriva unui om extrem de incomod pentru Moscova.

Sunt convins ca de cate ori se va vorbi despre Silviu Brucan, despre toate acestea se va vorbi.

Poate insa ca nu se va vorbi niciodata indeajuns despre altceva - despre faptul ca in toata perioada din 1989 incoace, Brucan a incercat sa inteleaga in ce directie trebuie sa mearga Romania. Suntem poate prea mult preocupati de trecut. El s-a gandit la viitor. In toti anii acestia a fost preocupat in primul rand de reforma economica si politica din Romania.

Faptul acesta nu ii micsoreaza in nici un fel raspunderile pentru ce a facut in calitate de activist comunist. Insa societatii romanesti ii sunt necesari analisti de talia lui Brucan, care sa fie preocupati de viitorul tarii asa cum a fost peocupat el. Romania a intrat odata cu toate celelalte tari intr-o epoca foarte diferita de ce a fost inainte. Avem nevoie de analisti lucizi, inteligenti, curajosi, care sa inteleaga prezentul si sa aiba o perspectiva clara a viitorului.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home