Updates, Live

Wednesday, December 27, 2006

Fostul presedinte american Ford a incetat din viata

Gerald Ford
(click here for the English version)

27 septembrie - ziua in care a murit Gerald Ford, singurul presedinte american care nu a fost ales, nici ca presedinte, nici ca vicepresedinte. Nixon l-a numit vicepresedinte (in locul vicepresedintelui ales, Spiro Agnew, care demisionase). Congresul i-a ratificat numirea, apoi a devenit automat presedinte cand Nixon a fost nevoit sa demisioneze. L-a numit vicepresinte, la randul lui, pe cel care era guvernatorul statului New York. Cei mai in varsta vi-l amintiti? Nelson Rockeffeler.
A fost Ford un presedinte capabil sau nu? Se pare ca a fost genul de presedinte de care avea nevoie America in momentul acela, zguduita de scandalul Watergate.
A avut curajul sa isi asume o mare raspundere scotandu-l pe Nixon de sub orice acuzatie. A facut bine sau rau? Dreptatea cerea ca vinovatii sa plateasca. dar America trebuia sa mearga inainte. Eu cred ca a fost o decizie buna. Altfel ar fi urmat un proces lung si care ar fi consumat prea mult energiile societatii americane. Alte probleme erau mult mai importante. Vietnamul. Inflatia.
Vietnamul. Probabil ca Nixon ar fi manuit mult mai bine sfarsitul razboiului din Vietnam.
Inflatia. Probabil ca Nixon ar fi manuit mult mai bine si inflatia. Probabil ca Nixon ar fi manuit mult mai bine totul.
Dar toata viziunea politica extraordinara a lui Nixon nu poate compensa raul pe care l-a facut Americii cu practicile incalificabile care l-au dus la scandalul Watergate.
Una din conditiile de care societatea americana are nevoie ca sa functioneze este increderea in cinstea presedintelui. Watergate a zguduit societatea americana atat de rau incat a facut posibila victoria lui Carter si venirea pe scena mare a spiritului born-again. America a basculat atunci, a ajuns sa fie pur si simplu obsedata de moralitate. Si asa a fost posibila victoria lui Carter in 1976. Sudul a casitigat de fapt atunci partida cu Nordul, amanata inca de la 1864. Si multe din ce se intampla azi in America si in lume s-ar fi intamplat altfel.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home