Updates, Live

Tuesday, January 27, 2009

Floating Weeds



O trupa ambulanta de teatru Kabuki, dand spectacole prin diverse sate si impuscand francul, cum se zice.

Liderul trupei este un actor imbatranit alunecand tot mai mult spre cabotinism, stapan inca pe cateva trucuri actoricesti care merg cat vor mai merge. Alaturi de el actrita principala, imbatranita si ea, amanta lui de multa vreme, crezandu-se deci in drept sa terorizeze restul trupei. O actrita tanara in roluri de ingenua, cam curvulita sau poate numai prostuta. Si vreo doi - trei actori care nu mai sunt chiar tineri nici ei, talentul nu ii da afara din casa, in cautare mereu de noi contracte cu alte trupe.

Intr-unul din satele prin care trec si dau spectacole, o carciumarita imbatranita si ea (evident, o carciuma nenorocita de tara unde se serveste ceai, sake de proasta calitate, si oarece mancaruri specifice). Carciumarita si-a crescut singura baiatul, resemnata, fara sa ii reproseze niciodata nimic tatalui care mai venea din cand in cand cu trupa de teatru, cum a venit acum. Fiul il stie de unchi, unchiul actor cu care merge la pescuit atunci cand apare prin sat, odata la cativa ani. Fiul are acum vreo 20 de ani si este foarte reusit. Este studios, este energic, si mama vrea sa il vada la universitate.

Batranul actor a obosit si ar vrea sa traga la matca, nu mai poate lupta cu spectacole de rahat, cu tot mai putini spectatori, cu drumuri noroioase intre saturi, si cu dormit prin hanuri. Asa ca ar lasa dracului toate si ar ramane la iubirea lui din tinerete, la carciumareasa. Care e fericita ca iubitul ei va ramane in sfarsit la ea, sa aibe macar acum la batranete cui sa ii spele izmenele si sa ii miroasa aghioasele.

Evident insa ca actrita principala nu pare deloc multumita cu acest outcome si incepe sa teasa intrigi. O convinge usor pe actrita tanara sa il seduca pe tanar.

Ce urmeaza ii va nemultumi pe toti. Cei doi tineri se vor indragosti imediat unul de celalalt si vor ramane impreuna. Ea va parasi teatrul pentru a fi o sotie iubitoare, el va renunta la universitate. Carciumareasa va vedea ca visul ei de a-si vedea fiul domn s-a dus pe apa sambetei. Actrita principala va vedea ca nu obtine de fapt nimic din intriga ei. Actorul principal va incerca sa controleze situatia si sa il intoarca pe fiul lui spre universitate, fiul va afla ca actorul este tatal lui si il va sictiri, ce mama dracului a pascut pana acum de douazeci de ani? Daca mama il iubeste si inca vrea sa il primeasca e treaba ei, dar pe el sa il lase dracului in pace.

Intre timp trupa se destrama, fiecare actor pleaca spre alta trupa.

Actorul batran este decis sa ramana macar acum langa femeia care l-a iubit in zadar atat amar de ani, dar ceva il face sa fuga la gara, unde il asteapta actrita principala, vor merge amandoi sa joace in alta trupa care este dispusa sa ii primeasca, asa cabotini cum sunt.

Sunt floating weeds, buruieni plutitoare, nu pot sta intr-un loc, rostul lor de buruieni este sa pluteasca unde ii duce apa.

Yasujiro Ozu a facut filmul asta prin anii 30: un film mut. Spre sfarsit de cariera a facut un remake, sonor si in culori.

Am avut posibilitatea sa vad amandoua versiunile.





(Yasujiro Ozu and Setsuko Hara)

Labels: ,

0 Comments:

Post a Comment

<< Home