Updates, Live

Tuesday, October 25, 2011

Liviu Ciulei


Ne-a parasit pentru totdeauna un mare om de teatru, unul din cei mai mari pe care i-am avut, un roman al carui talent l-a facut cunoscut dincolo de granitele tarii, pana in America, socotit pretutindeni in lume ca o mare personalitate a teatrului contemporan.

Pentru generatia mea, personalitatea lui a fost coplesitoare, si pot sa zic ca prin spectacolele sale a fost unul din polii formativi in deschiderea mea intelectuala, in intelegerea de catre mine a actului teatral, si mai mult, a fenomenelor prin care se exprima universul culturii. Datorita lui, intreaga mea generatie a invatat curajul de a privi fara complexe catre marile opere clasice, totodata catre marii contemporani.





Dintre toate marile opere pe care Liviu Ciulei le-a pus in scena la Teatrul Bulandra, voi aminti numai doua, pentru ca impresia pe care mi-au facut-o atunci, in anii saizeci, imi este la fel de proaspata dupa atat amar de vreme.

Cum va place, despre care Ciulei avea sa scrie mai tarziu: cu spectacolul Cum va place, am reusit si in regie o ruptura fata de realismul socialist plat ... am creat o re-legitimare a conventiei scenice; acest spectacol a fost piatra de hotar care a marcat nasterea unei noi scoli de regie a teatrului romanesc; de aceea, cred ca e cel mai semnificativ moment din cariera mea. A declansat o cotitura spre un teatru virulent, puternic vizual, eliberand imaginatia regizorala.

Si apoi formidabila Opera de trei parale, spectacolul care m-a invatat cum sa ma apropii de marea cultura germana.




Si apoi toate celelalte spectacole ale sale, si filmele sale: in toate Ciulei a ars ca o torta, a dat totul: omul acesta a fost intr-adevar un geniu!

In America am vrut sa ajung sa dau de urmele spectacolelor create de Liviu Ciulei. Nu a fost sa fie. Am reusit insa sa dau de urmele unui alt mare om de teatru, regizorul Andrei Serban, care se formase la Teatrul Bulandra, sub ochiul lui Liviu Ciulei.

(Intalniri neasteptate cu Romani)

Labels:

1 Comments:

  • Acum, cand nu mai este, imi dau seama ca Ciulei a fost continuitatea in inventivitate, mostenitorul unei traditii teatrale de marca pe care a preluat-o si a dus-o mai departe cautand si inovand permanent. De fapt, de cand ma stiu, teatrul adevarat si Liviu Ciulei au fost sinonime. Fie-i memoria binecuvantata.

    By Blogger Dan Romascanu, at 5:13 PM  

Post a Comment

<< Home