Updates, Live

Thursday, December 20, 2012

Andrei Barseanu

Andrei Barseanu (1858-1922)
(http://andrei-barseanu.licee.edu.ro/barseanu.htm)
no copyright infringement intended


A fost in primul rand un mare pedagog, care si-a dedicat toata viata scolii. Isi amintea unul din fostii sai elevi, a nu sti raspunde lui Barseanu la lectii era o rusine pentru elevi. Nu dojenea Andrei Barseanu, ci se uita cu ochii sai buni si blanzi incat ai fi intrat in pamant de rusine. Ii era rusine de rusinea ta. Ca sa nu jignesti pe omul acesta de aur iti dadeai toate silintele sa-ti îndrepti greseala. Si a fost cel care a compus versurile unuia din imnurile sfinte ale acestui neam: Pe-al nostru steag e scris Unire. Muzica a fost compusa de un alt mare roman, Ciprian Porumbescu.

Ceea ce nu stiam este ca melodia aceasta este in prezent imnul national al Albaniei.

In fotografia facuta in 1912 la Academie, Andrei Barseanu este al patrulea in randul din stanga al mesei din dreapta (in spatele lui Constantin Erbiceanu si in fata lui Ioan Bogdan).

O strada ii poarta numele in Darstele Brasovului, unde s-a nascut. Student fiind, veneam de obicei prin septembrie, in ultima luna a vacantei de vara, la Brasov pentru vreo saptamana. O matusa locuia aici. Imi placea sa merg in centru, la Biserica Neagra, apoi mai departe spre Schei. De acolo uneori o luam pe vechiul drum spre Poiana. Uneori ma opream la cabana dela Pietrele lui Solomon. Alteori luam din centru drumul spre Darste, dincolo de muntii ce strajuiesc orasul.

(1912: Sedinta la Academia Romana)

0 Comments:

Post a Comment

<< Home