Updates, Live

Saturday, October 26, 2013

Siebenbürgen

(http://members.chello.at/freshminds/sbneu/)
no copyright infringement intended

(click here for the English version)

Întotdeauna m-a interesat istoria tuturor grupurilor etnice care au vieţuit sau vieţuiesc prin România.

Etnicii germani au o istorie interesantă, şi se împart şi ei în mai multe grupuri. Saşii au populat Ardealul (prin sud şi nord-est), şvabii au venit în Banat, pemii (net diferiţi ca origine de şvabi) au venit tot în Banat, cam prin zona Reşiţei, am avut trăitori germani şi în Bucovina, şi în Dobrogea, ca sa nu mai vorbesc de sudul Basarabiei (cunoscut şi sub numele de Bugeac).

Despre germanii din Bugeac am scris mai de mult pe blog, germanii din Dobrogea au o istorie similară, germanii din Bucovina au venit acolo după ce imperiul habsburgic a anexat regiunea aceea. Pemii din zona Reşiţei au venit din regiunea sudetă din câte ştiu (in orice caz cam din sud-estul german, din Cehia, din Austria), iar graiul lor seamănă aproximativ cu germana vorbită la Viena (à propos, Man sagt die schönsten Deutsch ist in Prag gesprochen, und die schönste Tchechish in Wien). Şvabii se numesc aşa pentru că locul unde au fost adunaţi pentru a fi trimişi apoi spre ţinuturile de colonizare era în Suabia, şi anume orasul Ulm - dar ei nu sunt originari din Suabia, ci de prin regiunea Mosellei, din Alsacia/Lorena, de pe valea Rinului, cam aşa ceva - ceea ce explică existenţa unor sate şvăbesti cu nemţi având nume frantuzeşti. Doar numele mai aducând aminte de originea franceză, ei fiind germanizaţi de mult.

Însă nu de ei vreau sa vorbesc acum, ci de saşi. Nici saşii nu sunt saxoni, cum ne-am aştepta - numele de saşi li se trage dela maghiari, care prin secolele XII - XIII foloseau in actele de cancelarie denumirea de saxoni  pentru populaţia germana din Ardeal.

Însă saşii au venit de fapt dinspre nord-vestul ţărilor germane, chiar din Luxemburg, şi nu e de mirare că un sas şi un luxemburghez se înţeleg astăzi destul de bine, unul vorbind săseşte şi celălalt în limba luxemburgheză. Şi din Valonia, şi din Flandra, din Renania, dar şi din Bavaria! Adică din tot vestul nemţesc şi de mai departe.

Până la urmă şi saşii, şi şvabii au venit cam tot din zona de vest - nord-vest a Germaniei, însă au venit în momente foarte diferite de timp. Şvabii prin sec. XVIII, saşii prin sec. XII-XIII, oricum dialectele lor sunt net diferite.

Saşii au infiintat dela începutul începutului niste cetăţi, se zice că şapte la numar (deşi sunt vreo nouă dela cap la coadă) şi de aceea Transilvania a rămas în limba germană cunoscută ca Siebenbürgen: Şapte Burguri. Iar din germană a trecut în poloneză, Siedmiogród şi apoi în ucraineană, Семигород.

Care sunt aceste şapte cetăţi, şi dece sunt de fapt nouă, e  aici o mică discuţie. Saşii au venit mai întâi in regiunea Sibiului, şi aici au luat fiinţă pe rând Mediasch (Mediaş, 1142), apoi Mühlbach (Sebeş, 1150), apoi Hermannstadt (Sibiu, 1160), apoi Schäßburg (Sighişoara, 1178), apoi Reußmarkt (Miercurea Sibiului, 1198), apoi Broos (Orăştie, 1200). Pâna aici sunt şase, dar hai sa adăugăm şi Klausenburg (Cluj-Napoca, care nu este in aceeasi zonă, dar unde saşii au construit o fortareaţă tot pe atunci, s-ar părea că în 1178, deci atunci când s-a intemeiat şi Schäßburg).

În fine, destul de repede după aceea au venit saşi mai la nord, şi au infiinţat Bistritz (Bistriţa) în 1206. Kronstadt (Braşov) a urmat la sud, în 1208.

Cam atât deocamdată.

Labels:

0 Comments:

Post a Comment

<< Home