Updates, Live

Friday, March 28, 2014

Marele Ban Teodor Văcărescu - Furtună



Aş vrea să mă opresc puţin asupra unui personaj interesant, rudă foarte apropiată a poeţilor Văcăreşti, nepot de unchi al lui Ienăchiță şi văr cu Alecu şi Nicolae Văcărescu. Este vorba de Marele Ban Teodor Văcărescu, rămas în amintirea contemporanilor prin porecla sa, Furtună, care se datora unui temperament cu totul vulcanic. Ion Ghica l-a schitat cu multă savoare în Moravuri de altădată: Era un om iute la fire şi supărăcios, se aprindea lesne şi se necăjea şi atunci se înfuria, ocăra şi înjura, temperamentul care îi merita porecla de Furtună ... Era bogat, putred de bogat, dar zgârcit, foarte zgârcit şi banii săi îi specula cu dobândă ... Se zice că la moartea sa, în pivniţă la dânsul, unde nimeni nu îndrăznea să intre nici noaptea, nici ziua, de frica stafiei, s-ar fi găsit butoaie pline tot cu galbeni chesaro-crăieşti de Austria, drepţi la cumpănă, ferecaţi cu zimţi şi negăuriţi (http://monumenteuitate.blogspot.com/2013/10/mormantul-marelui-ban-theodor-vacarescu.html#.UzV9ic52gd2).

A trăit între 1774 - 1853 şi a fost o figură politică importantă a vremii. În 1848 a făcut parte din locotenenţa instalată la arestarea guvernului provizoriu revoluţionar: o locotenenţă care a avut o viaţă foarte scurtă, graţie atitudinii hotărâte a bucureştenilor în apărarea căuzaşilor.

Teodor Văcărescu este înmormântat la Mănăstirea Cernica. Am găsit pe web un articol interesant despre monumentul lui funerar, sugerând şi o posibilă apartenenţă la masonerie: .. se află în apropierea capelei funerare a Mitropolitului Nifon, pe aleea ce duce către Biserica Sfântul Lazăr. Pe lespede apare blazonul Văcăreştilor, urmat de textul СƔПT AЧEACTЪ ПIATPЪ СЪ ODIXNE ЩE PЪПOCATƔΛ  ↑NTPƔ  ФEPIЧIPE PO БУΛ  ΛƔI DƔMNEZEU MAPEΛE  БAN ШI КAВAΛEP  TEODOP  ВЪКЪRECКƔ NЪCКƔT  ΛA  ANƔΛ  1774 : ↑NЧETAT DIN  ВIAЦЪ  ΛA  ANƔΛ  1853 OКTOMBPIE 9 ... Pe piatra mormântului apare reprezentat Ochiul Providenţei (http://monumenteuitate.blogspot.com/2013/10/mormantul-marelui-ban-theodor-vacarescu.html#.UzV9ic52gd2).


Mormântul Marelui Ban Teodor Văcărescu
no copyright infringement intended


Care era legătura exactă de rudenie a sa cu poeţii Văcăreşti? Strămoşul lor comun a fost Clucerul Ianache, sfetnicul credincios al Brâncoveanului, pe care l-a urmat până la moarte. Ianache a avut patru fii: Constantin, mare logofăt, Barbu, spătar, Ştefan, mare ban, şi Radu, mare vornic. A avut şi patru fete: Maria, Ilinca, Bălaşa şi Neacşa.

Ştefan a fost tatăl lui Ienăchiţă Văcărescu (deci bunicul lui Alecu şi Nicolae, şi străbunicul lui Iancu Văcărescu). Radu a fost tatăl Agăi Constantin Văcărescu (căsătorit cu Ana, fiica Marelui Logofăt Iordache Creţulescu şi a Saftei Brâncoveanu, ctitorii Bisericii Creţulescu din Bucuresti). Teodor a fost unul din copiii lui Constantin Văcărescu. De fapt arborele genealogic este mult mai stufos, fiecare a avut mai mulţi copii, prin căsătoriile lor apărând legături de rudenie cu mai toate marile familii boieresti din Țara Românească, ba chiar şi cu familii însemnate de peste hotare (Bagration, Kiselev).

La rândul său Văcărescu - Furtună a fost bunicului generalului Teodor Văcărescu (au purtat amândoi aşadar acelaşi nume de botez), care a trait între 1842-1913. A luptat in Războiul de Independenţă şi a avut o lungă cariera militară şi apoi diplomatică.


(Anton Chladek)

(Familia Văcăreştilor)

Labels: ,

0 Comments:

Post a Comment

<< Home